«The Internet is Expanding», skriver internasjonal presse. I Norge er denne utvidelsen en godt bevart bransje-hemmelighet. Fortsatt! Også blant kommunikasjonsfolk og markedsførere. Det overrasker meg stadig ettersom et domene er en svært viktig del av et digitalt brand.

Navnerommet på Internett utvides kraftig. I skrivende stund har vi fått 175 nye domener. Tilsammen vil vi få 1400+ nye top level domener i 2014 og neste år. Det er hva ekspertene kaller et «Big Bang» og «The Next Big Thing». Alle skifter i teknologien åpner for ny innovasjon og nye forretningsmuligheter.

Mange av navnene er generiske, store selskaper har søkt om å få benytte sitt eget brand som tld. Andre søkere er geografiske (Berlin, London og NYC (New York City) er eksempel på byer som har søkt. Berlin er allerede lansert, og suste rett opp på 2. plass over listen over de hittil mest solgte nye topp level domener. Øverst på listen ligger kult-domenet .guru. Kategorien community rommer også mange nye og spennende navn.

Hva gjorde Norge da søkeprosessen var åpen?

Kun Statoil (og SAS) søkte. I nær fremtid vil statoil.com bytte ut dot.com med dot.statoil. Det åpner for innovative løsninger, og ikke minst vil Statoil få et up-to-date digitalt brand på nettet. Ser du styrken? Som eneste norske selskap søkte CloudNames om to generiske navn for kommersielt videresalg. For .global fikk vi konkurranse fra et stort amerikansk selskap. Like før jul kjøpte vi ut konkurrenten og sitter i dag med enerett på .global. Vi har også søkt ICANN om .cloud. Her møter vi konkurranse fra svært sterke med-søkere; Google, Amazon og Symantec. De ser også verdien av å eie .cloud.

I allefall, .global er nå på norske hender, og øverst på dette innlegget kan dere se promoteringsvideoen som ble laget i London for noen uker siden.

The best way to predict the future is to create it!

Om bloggeren Bente Sollid Storehaug: Serie-gründer. Erfaren CEO og styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Jobber som digital rådgiver med særskilt kompetanse innen nye toppnivå domener (gTLD), digital kommunikasjon, digital organisering og rådgivning knyttet til digitale innovasjonsprosesser og transformasjoner. Styreformann og gründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Partner i Digitalt AS – kommunikasjon og rådgivningsselskap for digitale virksomheter. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har 900 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK.

bente.digitalt@gmail.com

Twitter:@bentesollid

TLD-en for global tilstedeværelse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s