Multitasking er for datamaskiner. Ikke for oss mennesker

shutterstock_182793053

Hverdagslivet er travelt. Mange ønsker seg fire armer, dobbel arbeidskapasitet og enda bedre tid. I flere år har jeg levd i den villfarelse at multitasking var løsningen for å få saker og ting unna. Jeg ville ikke engang høre på ekspertene som mente at det var helseskadelig. Jeg mente det reddet hverdagen. Det tror jeg ikke lenger.

Jeg har et kontrastfylt liv. I Oslo jobber jeg som digital direktør, men så ofte vi har anledning kjører vi til Hvaler hvor hobby-småbruker-livet venter. Jeg kan legge fra meg digitale strategier og rusle opp til hønsehuset og hente dagens frokostegg. Hver eneste sommerdag tenker jeg; for en sanselig opplevelse. Disse ”annerledes-øyeblikkene” gir meg en følelse av at livet ikke bare er stress, tempo og stramme tidsfrister. Jeg vil påstå at disse minuttene alene er nok til å gi meg et annet perspektiv. Jeg dyrker det og skeier ut med å svinge innom drivhuset på veien tilbake. Toppen av lykke er å hente en klase cherry-tomater og en agurk som ikke holder EU-standarden. Den er til gjengjeld dyrket med kjærlighet av min egen mann. I yngre dager ville jeg ha multitasket midt oppe i all denne skjønnheten. Sendt en epost på veg opp til hønene eller svart på en henvendelse. Det er først i dag jeg ser verdien av å gjøre denne morgenstunden til dét den er. En eksotisk liten opplevelse som står seg aller best alene. Uten forstyrrende digitalt mas.

Livet i Oslo er annerledes. Hønene er riktignok med til byen. De legger eggene sine ikke langt fra kjøkkenet, men det er allikevel jobb, skole og barnehage som tar mesteparten av dagen. Vi har plikter, oppgaver og lekser. Det er lett å falle for fristelsen til å multitaske. Sakte, men sikkert har jeg skjønt at det er ikke der effektiviteten ligger. Den ligger i kunsten å ta én ball om gangen. Jeg har blitt veldig god på å gjøre én ting om gangen, gjøre den ferdig, sette punktum og avslutte. Er det noe som kommer med alderen, mammarollen eller er det en dyd av nødvendighet når ballene er så mange? Baller som ikke treffer kurven har liten verdi, men lander de på en god måte er de som regel gull verdt.

Online mer enn gjennomsnittet

Som mamma skjønner du raskt at det ikke er en løsning å multitaske med mange barn tilstede. Du blir stresset, mindre tålmodig og du ender med mange halvferdige prosjekter som stresser deg mye mer enn det ene du kan avslutte med  tilfredshet.

Joda, jeg er online – mye mer enn gjennomsnittet. Men, jeg snakker lite i telefonen. Jeg foretrekker tastaturet. Å snakke i telefonen er en av de største tidstyvene i mitt liv. Da flyr minuttene avgårde før du vet ordet av det. Å gi et svar på sms, chat, skype eller epost er effektivt og avklarende. Èn ball mindre i luften. Etter at barna kom til verden har jeg fått et større helikopterperspektiv på tilværelsen. Er det mammarollen som gir den evnen? Eller er det alder og erfaring? Tenk om jeg hadde hatt den samme evnen i yngre dager. Før barna kom til verden hadde jeg stort sett bare meg selv å ta hensyn til. Jeg strakk kveldene og det var ikke så viktig om ikke alt ble ferdig på dagtid. Jeg hadde jo hele kvelden i tillegg. Det er umulig i dag. Nå er det fem barn, middag, fritidsaktiviteter og leggetid som venter i de hellige ettermiddagstimene. Når roen senker seg tar jeg pulsen på min egen tilværelse. Er vi ajour til neste dag? Fungerer vår selvutviklede logistikk er det utrolig hvor mye positiv energi du kan ta med deg over til neste dag. Er det kaos og uoversiktlig blir dagen og mestringfølelsen deretter.

Før trodde jeg multitasking var redningen på en travel hverdag. Så feil kunne jeg altså ta. I dag er det å gjøre én ting om gangen. Gjøre oppgaven ordentlig og gjøre den ferdig. Kjenne på følelsen av å ha lagt enda en ball opp i den berømmelige kurven. Ikke la deg stresse av at det er mange baller i luften. De skal uansett ikke tas ned samtidig. Tenk etter, det er mange som kan vente på tur.

Multitasking er for datamaskiner

Etter at jeg ble mamma har jeg skjønt at multitasking gjorde meg stresset og ukonsentrert. Unødvendig mange småting brøt seg inn og stjal tiden min. Multitasking er for datamaskiner. Ikke for oss mennesker. Du får gjort mye mer om du er konsentrert i øyeblikket og har en god tilstand av flyt. Når jeg skriver disse blogginnleggene leter jeg alltid etter tider på døgnet hvor jeg er i flyt. Da skriver jeg raskere, bedre og jeg kan sette punktum og være fornøyd. I dag våknet jeg med tanken på alt som skal gjøres før julen senker seg. Oppgaver skal fordeles, men det er absolutt mest hygge om vi klarer å ta én oppgave om gangen. Å være tilstede i øyeblikket, klare å kose seg med pekkerkake-pyntingen istedenfor å stresse med mange andre oppgaver samtidig. Jeg vet nå; jeg blir ikke mer effektiv av å gjøre flere ting på én gang. Jeg tenker på hønene i Bølingshavn hver gang jeg lykkes med å være tilstede i øyeblikket.

Det var turene opp til hønsehuset som fikk meg til å tenke annerledes. Jeg hadde levd et liv fullt av distraksjon. Hele tiden avbrytelser. Mange mennesker å forholde seg til. Mange baller på én og samme tid. Jeg trodde multitasking var svaret, men i virkeligheten hoppet jeg bare fra den ene oppgaven til den andre. Det gikk ut over min konsentrasjonsevne. Uten at jeg forsto det. I dag kjenner på tilfredsheten over å ta én oppgave av gangen. Jeg har bedre kapasitet, jeg er mer fornøyd og jeg føler meg ikke lenger som en kelner i julebord-sesongen. Det er også lettere å gjøre feil når tempoet er høyt.

Jeg skal singletaske enda mer i 2015. Det er ikke så lett som mange tror. Det krever både øvelse og bevissthet, men jeg skal forsøke å jobbe mer intenst med én oppgave om gangen og redusere stress. Bli flinkere til å slappe av når jeg skal slappe av og ikke gjøre alt mulig samtidig. Jeg er vel vitende om at mange av de digitale duppedittene er tidstyver som distraherer – også i min hverdag. Jeg skal bruke de stille juledagene til å gjøre en liten revisjon, for selv om det ikke høres slik ut; jeg multitasker fortsatt altfor mye. Jeg kan for eksempel slutte å se TV med mobilen i hånden – eller har det blitt en umulighet i den nye digitale medieverdenen? Jeg er sikker på at TV-opplevelsen blir bedre som singletasker enn som multitasker. Jeg vet det, fordi jeg er gammel nok til å huske hvordan det engang var.

Har du lyst til å motta en epost neste gang vi publiserer et innlegg? Klikk på «Følg bloggen» oppe til høyre for dette innlegget. Del gjerne innlegget på Facebook eller andre sosiale medier. Gå til bloggens adresse digitalhverdag.wordpress.com for å lese flere artikler.

Bente Sollid Storehaug: Serie-gründer. Erfaren CEO og styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Jobber som digital rådgiver med særskilt kompetanse innen nye toppnivå domener (gTLD), digital kommunikasjon, digital organisering og rådgivning knyttet til digitale innovasjonsprosesser og transformasjoner. Styreformann og medgründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har 900 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK. Bente er også tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

7 kommentarer om “Multitasking er for datamaskiner. Ikke for oss mennesker

  1. Hei Bente, det var ganske så igjen kjennende. Jeg har det helt klart bedre med meg selv de gangene jeg tar meg tid til å singletaske. Vel verdt å jobbe videre med det. Takk for refleksjonen og god jul til deg og dine.

    Liker

    • Hei Anne-Lise; mange takk for hyggelig kommentar. For meg var det en stor opplevelse å gjennoppdage gleden av å singletaske. Den var borte i svært mange år når alt gikk i turbofart. Ønsker deg og dine også en fin og god jul. Klem fra Bente!

      Liker

  2. Strengt tatt driver ikke datamaskiner med multitasking heller, i hvert fall ikke tradisjonelle datamaskiner med en prosessor (og det er de fleste av dem). Det de gjør, er time-sharing – jobber litt på en ting, hopper til neste, og så til neste, men det skjer så fort (og de har perfekt hukommelse så de mister ikke tid i svitsjingen) at det for oss mennesker oppfattes som at de gjør flere ting på en gang. (Faktisk er logikken på mange maskiner at de er «interrupt-driven» – de holder på med en ting, så blir de avbrutt for å gjøre noe annet, så blir de avbrutt igjen, og så videre.)

    Så, ja, multitasking går utover ytelsen til datamaskiner også, men de blir ikke stresset av det.

    Liker

  3. Så ut fra refleksjon om at multitasking ikke er mulig for den menneskelige hjerne, så innfører jeg herved begrepet seriell single-tasking som defineres som oppgaver som er startet opp men ikke avsluttet, før en tar i vei med en ny oppgave. Her ligger vel også kjernen i hele problemet, den mentale kostnaden ved å ta opp igjen en oppgave som man har startet opp, men ikke helt avsluttet. Jeg har jobbet mye med forretningsutvikling i store organisasjoner, og her ligger eksempelvis noe av forklaringen til at mange av dem sliter med å skape noe nytt. Oppmerksomheten er fokusert på daglig drift. Det er jo der pengene ligger. De er fanget av single-tasking-fella. Det blir som å forsøke å løpe i våt betong opp til lårene og prøve å konkurrere med Usain Bolt som løper på tørt tartan dekke ved siden av, eller som for et menneske å drive høydehopping på Jupiter:-) Gravitasjonskraften vil ganske enkelt sørge for at du forblir på bakken. Løsningen på dette problemet blir derfor å oppsøke rammebetingelser som fjerner friksjon og gravitasjonskrefter og muliggjør målrettet single-tasking som bidrar til verdiskaping. Så læringen tilbake til privatlivet blir tenk på aksjonærene (den nærmeste familien) og hva som maksimerer deres verdi (les lykke) så blir man jo dyrisk effektiv:-) God Jul!!

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar